LGBTİ+ Hakları Eğitimleri için Kolaylaştırıcı Kılavuz

LGBTİ+ Hakları Eğitimleri için Kolaylaştırıcı Kılavuz

Kaos GL, farkındalık çalışmalarında, kavram atölyelerinde ve insan hakları eğitimlerinde yararlanılmak üzere “LGBTİ+ Temel Kavramlar: Atölye Kolaylaştırıcı Kılavuzu”nu yayımladı. Umut Güven tarafından hazırlanan kılavuz, LGBTİ+ haklarına ve kavramlarına bir giriş yapmak isteyen herkes için bir başucu kaynağı olmaya aday.


Kılavuzda neler var?


Üç bölümden oluşan Kılavuz, okuyucularına ve uygulayıcılarına ilk olarak bir Sözlük sunuyor. Sözlük; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, non-binary, bi+ ve interseks gibi pek çok kavrama ışık tutuyor.


İkinci bölüm ise bir farkındalık çalışması ya da insan hakları eğitimi planlamak isteyenlere pratik önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmış. Bu bölümde alınan bazı alt başlıklar ise şöyle: Farkındalık Atölyelerinde Temel Yöntem ve Teknikler, Toplumsal Cinsiyeti bir Grupla Tartışmak, Grup Dinamiklerini İdare Etme Teknikleri, Grup İçinde Çatışma Yönetimi ve Etkinlikleri Yönetmek için İpuçları.


Kılavuzun üçüncü bölümü ise Egzersizler başlığını taşıyor ve kullanıcılarına çeşitli etkinlikler için formlar ve içerikler öneriyor. Örneğin, yaklaşık 75 dakika sürmesi öngörülen “LGBTİ+ ile İlgili Kavramlar” atölyesi düzenlemek istiyorsanız böylesi bir etkinlik için gerekli malzeme listesine, yönergeye ve ipuçlarına bu başlık altında ulaşabilirsiniz.


Kılavuz, Sıkça Sorulan Sorular adlı bölüm ile sona eriyor. Bu bölüm altında, “Trans olmak için cinsiyet uyum/geçiş ameliyatı geçirmiş olmanız mı gerekiyor?”, “Bütün kısa saçlı kadınlar lezbiyen midir?”, “Biseksüeller sadece kadın ve erkeklerden mi hoşlanır? Bu durum ikili cinsiyet rejimini desteklemez mi?”, “Bir kişinin interseks olması cinsiyetinin muğlak, belirsiz, saptanamamış olduğu anlamına mı gelir?” gibi sorulara yanıtlar veriliyor.


Kılavuza erişebilmek için lütfen tıklayınız.