17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün Kutlu Olsun!

17-mayis-uluslararasi-homofobi-bifobi-transfobi-ve-interfobi-karsiti-gun-kutlu-olsun

17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardı. 17 Mayıs günü, 2004’ten beri dünyada, 2006’dan beri ise Türkiye’de Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.

LGBTİ+ hareketinin örgütlü mücadelesi sayesinde eşcinselliğin hastalık kategorisinden çıkarılışının 32. yılına, sağ popülist iktidarların LGBTİ+ karşıtlığını kurumsallaştırmaya çalıştığı bir atmosferde giriyoruz. Bunun yanında halen trans ve interseks kimliklerin patolojikleştirilmesi de son bulmuş değil. Ancak homofobiye, bifobiye, transfobiye, interfobiye ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadelemiz de, hiçbir kimliği ardında bırakmadan, dayanışmayla büyüyor.

Varoluşlarımızı nefret söylemleri ve hedef göstermelerle kriminalize edenlere,

Bayraklarımızı ve tüm izlerimizi sokaktan silmeye çalışanlara,

Muhtelif suçlamalarla kimliklerimizi yargının konusu haline getirenlere,

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçeceğimizi zannedenlere de hatırlatıyoruz:

Alışın! Buradayız, gitmiyoruz!

İktidarın, pandeminin başından beri artarak devam eden nefret söylemlerine karşı, homofobiye, bifobiye, transfobiye, interfobiye ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin gerekçesi haline getirilmeyi kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz.

Stonewall’dan Ülker Sokağa; Eryaman’dan, Meis Sitesi’ne; Mis’ten Bayram Sokak’a, ODTÜ’den Boğaziçi’ne yaşamın her alanında vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz.

Ve biliyoruz ki hayatlarımız, bedenlerimiz, kimliklerimiz, aşklarımız, mücadelemiz dayatılan sınırları tanımaz, konulan sınırlardan çok daha fazlasıyız.

LGBTİ+'ların ve homofobi, transfobi, bifobi, interfobi karşıtı mücadele eden herkesin 17 Mayıs’ı kutlu olsun!

Nefrete inat, yaşasın hayat!

17 Mayıs Derneği, Aydın LGBTİ+ Dayanışması, Boysan'ın Evi, Genç LGBTİ+ Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği, Hêvî Hak, Eşitlik, Varoluş İçin LGBTİ+ Derneği, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, Kaos GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Muamma LGBTİ+ Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği