Yayınlar > Broşür > Adaletin "LGBT" Hâli

Yayım Tarihi3 Ağustos 2009
YazarSenem Doğanoğlu
Sayfa Sayısı37

Adaletin Bu mu Dünya. LGBTT bireylere yönelik insan hakları ihlallerini izleme ve raporlama sırasında sıkça sorduğumuz soruların başında “adalet” tanımı geliyor. LGBTT bireyler yönelik insan hakları ihlalleri genellikle cezasız kalıyor. Çünkü LGBTT bireyler hem deşifre olacakları, hem de adaletin tecelli etmeyeceği düşüncesiyle yargıya başvurmuyorlar. Yargıya başvuran LGBTT bireyler ise daha işin başında yargı sürecinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayacaklarını ve adaletin her zaman gerçekleşmeyeceği bilgisi ile başvuruyorlar. Aslında mağdur olmayı göze alarak yargı sürecini başlatıyorlar. LGBTT Hakları Platformu olarak işkence, kötü muamele, yaşam hakkı, mahremiyet hakkı gibi temel haklar alanında izleme yaparken bir yandan da bu hakların ihlallerinin yargı sürecini izlemeye çalışıyoruz. İzlediğimiz davalar ve bu dava süreçlerinde yaşananlar işte bu raporu hazırlanmasını sağladı. Bu rapor bizi umutsuzluğa düşürmemeli, bu rapor bize aynı zamanda şunu gösteriyor. Eryaman Davası sırasında Pembe Hayat Derneği ve Derneğin Avukatı Senem Doğanoğlu’nun verdiği mücadele ile nefret suçları tanımı kısmen de olsa, yetersiz de olsa mahkemenin kararını etkileyecek şekilde yargı kararlarında yerini buldu. Bu rapor ile adaletin adaletsizliğini gözler önüne seriyoruz. Raporun hazırlayan Avukat Senem Doğanoğlu’na, raporun hazırlanmasını destekleyen Lambdaistanbul LGBTT Derneğine LGBTT Hakları Platformu olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. LGBTT Hakları Platformu AdınaUmut Güner, Ankara