Haberler > Avrupa Yeşilleri Türkiye’den LGBTİ örgütleri ile buluştu

Avrupa Yeşilleri Türkiye’den LGBTİ örgütleri ile buluştu

8 Aralık 2014
Avrupa Yeşilleri 7-9 Kasım 2014 tarihleri arasında 21. Konsey toplantısı için İstanbul’da bir araya geldi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile birlikte düzenlenen toplantının kamuya açık oturumlarında Enerji Güvenliği, Ortadoğu ve Kafkaslar’daki gelişmeler, Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye’nin rolü konuşuldu.

Ana oturumların dışında 20’yi aşkın paralel toplantı ve atölyede cinsiyet, emek hakları, ifade özgürlüğü, mülteciler, ekolojik mücadeleler, COP21/İklim değişikliği, LGBTİ Hareketi gibi çeşitli konular ele aldı.

Türkiye’de LGBTİ: Ayrımcılık ve yasalar
8 Kasım Cumartesi günü yapılan “Türkiye’de LGBTİ” oturumuna Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Terry Reintke ve Ulrike Lunacek’in yanı sıra Avrupa’dan çok sayıda LGBTİ aktivisti de katıldı. Türkiye’den ise Kaos GL Derneği’ni temsilen Yasemin Öz ile Kırmızı Şemsiye, Lambdaistanbul ve SPoD’tan aktivistler toplantıya katıldı.

Türkiye’den LGBTİ örgütlerinin çalışmalarını aktarmasıyla başlayan toplantıda, dayanışma kanallarını geliştirme yolları tartışıldı. SPoD LGBTİ’den Sezen Yalçın, Anayasa’ya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eklenmesine ilişkin kampanya sürecini aktardı.

“Anayasa’yı şimdilik değiştiremesek bile özellikle ayrımcılık konusunda atacağımız adımlar mühim” diyen Yasemin Öz ise; İş Kanunu, Devlet Memurları Kanunu gibi kanunları değiştirmenin önemli olduğunu belirtti. Hükümet’i adım atma noktasında zorlamanın önemine değindi.

Yeşiller milletvekilleri Reintke ve Lunacek Türkiye’deki LGBTİ örgütlerle bundan böyle daha yakın çalışma yapacaklarını belirttiler. Karşılıklı görüş alış verişinin ardından toplantı sona erdi.