Haberler > HDK ve HDP Kongreleri LGBT’lerin Katılımıyla Gerçekleşti

HDK ve HDP Kongreleri LGBT’lerin Katılımıyla Gerçekleşti

2 Kasım 2013
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Üçüncü Genel Kurulu’nun ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi’ne de LGBT katılımı gerçekleşti.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Üçüncü Genel Kurulu 26 Ekim’de, Halkların Demokratik Partisi (HDP)kongresi ise 27 Ekim’de Ankara’da yapıldı.

LGBT aktivisti Yıldız Tar’ın Genel Kurul açılış konuşmasını yaptığı Kongrede, kürsünün arkasına asılan “Umuda yolculuk” yazısının yanı sıra “Anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınsın” pankartı da yer aldı.

LGBT’lerin "Neredesin aşkım buradayım aşkım" sloganına atıfta bulunduğu divan başkanı Gençay Gürsoy kongreyi “aşkla” başlattıklarını söyledi.

HDK’nin 3. Genel Kurulu’nda 13 ana başlık altında toplanan karar tasarıları arasında “LGBT’lerin eşit yurttaşlığı hakkı” da kabul edildi. HDK Genel Meclisi’ne seçilenler arasında da 8 LGBT bulunuyor.

LGBTİ’lerin Eşit Yurttaşlığı maddesi şöyle ifade edildi:
Halkların Demokratik Kongresi temel metinleri, homofobi ve transfobiye karşı mücadele ile cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği meseleleri göz önünde bulundurularak revize edilmelidir.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği hedefiyle programatik çalışma yapan, bu alanda politikalar üreten, üretilen politikalar zemininde faaliyet gösteren çalışma komisyonları mümkün olan her zeminde oluşturulmalıdır.

Yerel seçimler sürecinde LGBTİ hareketiyle aktif bir diyalog içerisinde bulunulmalı, LGBTİ bireylerin yerel yönetimlere dair taleplerinin daha fazla ses bulması ve sorunların çözümü için ortak mücadele geliştirilmelidir.

Halkların Demokratik Kongresi içerisinde, LGBTİ bireylerin varlığını, siyasi temsilini arttırmak amacıyla pozitif ayrımcılık uygulamalarının gerçekleştirilmesi; bu mekanizmaların önümüzdeki süreç içerisinde daha sistemli biçimde hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
LGBT’ler Halkların Demokratik Partisi Kongresi’ne de katıldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1. Olağanüstü Kongresi’nde Eşbaşkanlığa milletvekilleri Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü seçildiler.

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “nefret cinayetine kurban giden Dora’nın şahsında tüm LGBT’leri selamlıyorum” derken; HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de “LGBT’ler için mücadele etmeyen kendine sosyalistim demesin” diye konuştu.

Parti Meclisi’ne aday gösterilen ve kabul edilenler arasında 3 LGBT de bulunuyor. Kaos GL üyelerinden Melek Göregenli Halkların Demokratik Partisi Danışma Kurulu’nda yer alırken, Remzi Altunpolat ise HDP Parti Meclisi’ne seçildi. Yine Kaos GL üyesi Melahat Deniz de HDK Genel Meclis üyeleri arasında yer aldı.

Kaos GL, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşeni olmakla birlikte, bir siyasi parti olan Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) örgütsel düzeyde katılmıyor.

Fotoğraf: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL