Haberler > Sendikal Çalışmalar Grubumuz Hollanda’daydı

Sendikal Çalışmalar Grubumuz Hollanda’daydı

15 Ağustos 2013
Hollanda TIE Örgütü ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve sendikalarda LGBT’lerin görünürlüğünü arttırmayı hedefleyen çalışma kapsamında 3-4 Ağustos tarihlerinde Amsterdam’a bir çalışma ziyareti düzenledi.
Amsterdam’da işgal bölgesindeki bir dayanışma evinde kalan Sendika Grubumuz, Rotterdam’da Anarşistlerin düzenlediği NoBorder kampında bir dizi etkinliğe katıldı.

Frontex Protesto Edildi
Grup, Avrupa Birliği ülkelerinin mültecilere karşı oluşturduğu Frontex protestosuna katıldı. Denize açılan AB üyesi devletlerin oluşturduğu paralı Frontex sahil koruma askerleri, AB’ye denizden giriş yapmak isteyen mültecileri engellemekle görevli. Uluslararası sularda dahi mültecilere müdahale eden Frontex askerleri, mültecilerin Avrupa ülkelerine girişlerine engel olmakla kalmıyor, içinde mültecilerin olduğu tekneleri içindeki insanlarla birlikte batırabiliyor.
4 Ağustos Pazar günü yapılan eylemde eylemciler botlarala  Frontex’in gemilerine çıkmaya çalıştılar. Polisin daha önceden haber alması nedeniyle gemilere çıkma eylemi gerçekleştirilemedi. Eylemde, “kimse illegal değildir. Yaşasın dünya dayanışması” sloganları atıldı.

Direniş ve Dayanışma
Sendikal Çalışma Grubumuz, Queeristan grubu ile birlikte “Direniş ve Toplumsal Hareketle Dayanışma” temalı bir forum düzenledi.
Hollanda’daki Queeristan grubundan Marten van den Berge, açılış konuşmasında, Amsterdam’da yapılan “Canal Pride”ı eleştirerek, Canal Pride’n hak temelli ve taleplerin yükseldiği bir eylemden çok devlet ve belediye ile işbirliği içinde yapılan bir geçit törenine dönüştüğünün altını çizdi.
Amsterdam’ın eşcinsel erkekler için cennet gibi tasvir ediğini ancak yabancı düşmanlığının körüklendiği ve LGBT topluluk içinde de milliyetçiliğin gittikçe arttığı bir yer olduğunu belirtti. Van den Berge, Ana akım LGBT hareketi içinde halen eşcinsel, biseksüel kadınların ve transların görünür olmadığını sözlerine ekledi.
Derneğimizden Evren Çakmak ise, Kaos GL Derneği’nin toplumsal muhalefet işbirliklerini ve birlikte özgürleşme deneyimlerini aktararak Türkiye’deki LGBT hareketin gündemi hakkında bilgi verdi. Sendikal Çalışma Grubumudan Ayşe Panuş ise Gezi direnişi sürecini anlattı.