Haberler > Kaos GL Derneği Temmuz Ayı 2012 Faaliyet Raporu

Kaos GL Derneği Temmuz Ayı 2012 Faaliyet Raporu

4 Eylül 2012
Derneğimizin 2012 yılı Temmuz ayı faaliyet raporunu tüm üyelerimiz, okurlarımız ve destekçilerimize takdim ediyoruz.

Kaos GL Dergisi, No: 125
Kaos GL Dergisinin 124 sayısı “Göç ve Mültecilik” dosyasıyla raflarda yerini aldı.

Ankara Üniversitesi Staj Programına Kaos GL’yi Dahil Etti
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Meslek Yüksekokulu’ndan iki stajyer arkadaşımız iki dönem boyunca bizimle beraber olmuşlardı. Bu yıl yine Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu’ndan dört stajyer arkadaş bizimle beraber olacaklar. Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü’yle de bu bağlamda yeni bir işbirliği sürecine girilmiştir. Üyemiz Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri Sema Buz’a ve Özlem Cankurtaran Öntaş’a ve Sedat Yağcıoğlu’na teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Kaos GL Temsilcisi IDAHO Komitesi’ne Seçildi, 8 Temmuz 2012
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Eş-Koordinatörü Nevin Öztop, IDAHO Komitesi Yönetim Kurulu’na seçildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardığı 17 Mayıs’ın küresel homofobiye karşı mücadele günü olarak anılmasını öneren ve “Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Gün” olarak kurumsallaşmasını sağlayan IDAHO Komitesi yeni yönetim kurulunu seçti.

"Suça ortak olmayın ve anayasal taleplerimizi görmezden gelmeyin!", 11 Temmuz 2012
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği ve Kaos GL Derneği Antalya’da işlenen nefret cinayetine ilişkin bir basın açıklaması yayımladı.
Yayımladıkları basın açıklamasıyla LGBT toplumuna başsağlığı dileyen Kaos GL ve Pembe Hayat aynı zamanda hükümete, “Suça ortak olmayın, anayasal taleplerimizi görmezden gelmeyin!” diye çağrı yaptı.
Nefret, Antalya’da bir trans kadını kendi evinde boğazını keserek katletti.
Yaklaşık 15 yıldır Antalya’da yaşayan Neşe Dilşeker 10 Temmuz 2012 Salı günü evinde boğazı kesilerek öldürüldü.

Hapishanedeki LGBT’ler İçin Açık Çağrı, 11 Temmuz 2012
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ile Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri tutuklu, hükümlü, hüküm özlü mahpuslar ile yakınlarına çağrıda bulundu. CİSST ile Kaos GL ve Pembe Hayat hapishanelerde insan haklarını güçlendirmek ve hapishane yönetimini demokratikleştirmek üzere ortak program geliştirecek. Üç dernek hapishanelerdeki lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks bireylerin haklarını korumak ve güçlendirmek amacıyla işbirliği yapacak.

Avrupa’nın Genç Sosyalistleri Hırvatistan’da Buluştu, 13-20 Temmuz 2012
Avrupa Sosyalist Partisi’nin gençlik örgütünün kampına davet edilen Kaos GL, “milliyetçilik, militarizm ve din bağlamında homofobi” ile “çoklu ayrımcılık ve nefret söylemi”ne dair iki sunum yaptı. ECOSY’nin (Avrupa Genç Sosyalistler) 2012 yılı yaz kampı Hırvatistan’ın Savudrija yerleşkesinde gerçekleşti. Savudrija, Adriyatik Denizi’ne sırt vermiş Umag beldesi yakınlarında deniz kenarı bir kamp alanı. 13-20 Temmuz tarihleri arasındaki buluşmaya Avrupa Konseyi ülkelerinin sosyalist ve sosyal demokrat partilerinden, gençlik ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda kişi katıldı.

Kaos GL’den “İyi Hal” İndirimlerine Tepki, Pazartesi, 23 Temmuz 2012
LGBT nefret cinayetlerinde, katillerin cezalarına “iyi hal” indirimi uygulanması üzerine Kaos GL Derneği bir basın açıklaması yayımladı.
Taksim’de 2011 yılının Ağustos ayında bir eşcinsel barında tanıştığı 6 kişiyle evine gelen mühendis M.M.Y., kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Katil savunmasında “ters ilişki teklifi” bahanesiyle haksız tahrik indiriminden yararlanmak istedi. Yine aynı şekilde 8 Mart Dünya Kadınlar gününden bir gün önce 7 Mart 2011’de, “lezbiyen ilişki yaşadığı” gerekçesi ile eski erkek arkadaşı olduğunu iddia eden bir erkek tarafından P.T. sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Her iki davada da mahkeme “haksız tahrik” indirimi uygulamazken, katillerin “iyi hali” gerekçesiyle cezaları indirildi.

Kaos GL, ABD’de Meclis Üyesi Savcı Luke Clippenger ile Görüştü, 13 Temmuz 2012
Kaos GL, ABD’nin Maryland Eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Luke Clippenger ile “Türkiye’de LGBT Eşitliği ve Savunuculuğu” hakkında görüştü.
Eyalet savcı yardımcılığını da yürüten ve ev içi şiddetle özel olarak ilgilenen Demokrat Parti üyesi Clippenger ile İstanbul’da gerçekleşen görüşmede Türkiye’ye ek olarak ABD ve Avrupa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı, kazanımlar ve küresel insan hakları gündemine dair görüş alışverişinde bulunuldu.
Solfasol’dan Kentin Ötekisiz Yüzü Dosyası
Perşembe, 19 Temmuz 2012, Solfasol Gazetesi’nin 15. Sayısı Kaos GL ve Pembe Hayat’ın katkılarıyla hazırlandı. Dosya konusu: “LGBT YAŞAM ve KENT”

Haziran 2012 Medya Raporu
Haziran ayında, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 207 adet haber taradık. Haberlerin 15’i yerel gazetelerde, 14’ü ise dergilerde yer alıyordu. Taranan haberlerin 129’u “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” ifadelerine yer verirken, 78’i ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerden oluşuyordu. Söz konusu haberlerin biri manşette yer buldu. Haziran ayında yayımlanan yazıların 52’si köşe yazısı, 102’si haber, 20’si kültür/sanat haberi iken, konuyla ilgili süzgecimize takılan içeriğin 32’sini magazin haberleri oluşturdu.

Ay içerisinde yapılan bu 207 haberden 55 tanesi insan haklarına duyarlı. Sadece 23 tanesi uzman ve LGBT görüşlerine yer veriyor, ayrıca 12 haberde olumlu bir rol model var. 38 haberde kullanılan kelimeler yanlış. Bunlar “gay, homoseksüel, cinsel tercih, cinsi sapık” gibi ifadeler. Bu ay yaklaşık 11 haberde nefret söylemi ve hedef göstermeye rastlıyoruz. 71 haberde stereotipler besleniyor ve bu haberlerin 27 tanesi homofobik. 27 haberde LGBT bireyler kriminalize ediliyor. 10 haberde ise şiddet meşrulaştırılıyor.