Haberler > Kaos GL Derneği Haziran Ayı 2012 Faaliyet Raporu

Kaos GL Derneği Haziran Ayı 2012 Faaliyet Raporu

4 Eylül 2012
Derneğimizin 2012 yılı Haziran ayı faaliyet raporunu tüm üyelerimiz, okurlarımız ve destekçilerimize takdim ediyoruz.

Eşitlik İçin Meclise Kart Atma Eylemi
1 Haziran’da Ankara’da başladı. Kaos GL Derneği ve Pembe Hayat Derneği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Eşcinsellerin de yasal güvence altına alınması şart!” sözünü hatırlatmak için TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı’na kart gönderdi.

“Gökkuşağı Aile Grubu”ndan Kaos GL’ye Ziyaret, Cuma, 01 Haziran 2012
Ankara’da bulunan LGBT çocuklara sahip ebeveynlerin bir araya gelerek oluşturduğu Gökkuşağı Aile Grubu (GAG) ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) gönüllü psikiyatrları Kaos GL Derneği’ni ziyaret etti.

Gökkuşağı Aile Grubu, aile üyeleri eşcinsel, biseksüel, trans olan bireylerin İstanbul’da oluşturduğu LİSTAG’ın 2010 yılında Ankara ziyareti sonrasında kuruldu. Grup, 2011 yılının başlarından beri CETAD üyesi gönüllü psikiyatrların katılımıyla aylık düzenli toplantılar alıyor. Bu toplantılarda LGBT ailelerinin daha çok birbirlerini güçlendirmeleri ve aileler arası dayanışmayı arttırması amaçlanıyor.

Çanakkale’de Cinsiyetçilik ve Heteroseksizm Tartışıldı, 2 Haziran 2012,
Çanakkale’de, Eğitim-Sen’in ev sahipliğinde, “Cinsiyetçiliğin Ayrımcılık Sahaları ve Direniş Olanakları” konuşuldu. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ) Yrd. Doç. Dr. Özlem Duva’nın moderatörlüğünü yaptığı etkinlik, 1 Haziran Cuma günü, Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesisleri Nikâh Salonunda gerçekleşti.

Akdeniz Dayanışma Ağı Toplantısı
14-16 Haziran 2012, Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği (ILGA) tarafından organize edilen, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) ev sahipliğini yaptığı 3 gün süren etkinliğe Türkiye, Arnavutluk, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kesiminden, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan LGBTI örgütlerinden yaklaşık 30 temsilci katıldı. Kaos GL adına Murat Köylü toplantıda yer aldı.

Mayıs 2012 Medya Raporu
Mayıs ayında içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 405 adet haber taradık. Haberlerin 40 tanesi yerel gazete ve 15 tanesi dergide yer alıyordu.  Bunların 214 tanesi “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” ifadelerinin kullanıldığı, 191 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdi. Eşcinsellikle ilgili ibareler bu haberlerin 5’inde manşetten verildi. Mayıs ayında 62 adet köşe yazısı, 265 adet haber, 21 kültür/sanat haberi ve 52 magazin haberi yapıldı.
Basında yer alan haberlerin 6’sı Kaos GL web sitesinden alıntı. Taradığımız 405 haberden 127 tanesi insan haklarına duyarlı. Sadece 35 tanesi uzman ve LGBT görüşlerine yer veriyor, ayrıca 13 haberde olumlu bir rol model var. Şiddetle ilgili olayların verildiği haberlerin sadece 1’inde mağdurun kimliği gizleniyor. 76 haberde kullanılan kelimeler yanlış bunlar “gay,homoseksüel,cinsel tercih,cinsi sapık” gibi kelimeler. Bu ay yaklaşık 10 haberde nefret söylemi, hedef gösterme mevcut. 111 haberde steriotipler besleniyor ve bu haberlerin 52 tanesi homofobik. Nefret cinayetinin verildiği haberlerin 11’inde ise sadece saldırganın ifadesine yer verilmiş. 43 haberde LGBT bireyler kriminalize ediliyor. Başka gruplara ayrımcılık yapmak için kullanılan haber sayısı 5 olaraksaptanırken, 6 haberdeyse LGBT bireylere yönelik şiddet meşrulaştırılıyor.